Rijbewijskeuring 75+

Home / Rijbewijskeuring 75+

Medische rijbewijskeuring voor 75-plussers

Als je rijbewijs verloopt kun je normaalgesproken bij de gemeente een nieuw exemplaar aanvragen. Dat is slechts een formaliteit en kost hooguit een week tijd. Als je de leeftijd van 75 jaar hebt bereikt is dat een ander verhaal, want mensen van 75 jaar en ouder moeten medisch worden gekeurd voordat hun rijbewijs kan worden verlengd. Dat is een verplichting die door de overheid is ingesteld om de veiligheid in het verkeer te verhogen. Het CBR speelt een centrale rol bij de verwerking van de medische keuring. Houd er rekening mee dat het soms maanden tot een half jaar kan duren voordat een medische keuring is afgehandeld.

De planning van een seniorenkeuring

De seniorenkeuring bestaat uit een aantal stappen. Het hangt van je gezondheid af welke stappen je moet doorlopen. Als je goed met een computer overweg kunt wordt bevolen om de communicatie met het CBR digitaal te doen, wantdat gaat sneller dan met papieren communicatie. Om digitaal te communiceren met het CBR gebruik je mijn.cbr.nl. Je kunt inloggen met behulp van je DigiD. Het eerste wat je moet doen is een Gezondheidsverklaring kopen. Doe dat ruim een half jaar voordat je rijbewijs verloopt. Als je geen digitale Gezondheidsverklaring kunt kopen kun je een papieren versie bij je gemeente kopen.

De Gezondheidsverklaring bij de seniorenkeuring

Wie digitaal een Gezondheidsverklaring heeft gekocht en de bijbehorende vragen heeft beantwoord krijgt na ongeveer 5 dagen de benodigde keuringspapieren in de CBR-mailbox. Print deze uit en vul alvast. Als je een papieren Gezondheidsverklaring hebt gekocht moet je eerst alle vragen invullen en die met de verklaring opsturen naar het CBR. Alleen als je geen e-mailadres hebt ingevuld stuurt het CBR je de keuringspapieren op. Dat kan een aantal weken duren. Als je wel een e-mailadres hebt ingevuld worden de keuringspapieren via je e-mailadres toegezonden.

Bezoek aan de keuringsarts voorbereiden

Welke keuringspapieren door het CBR naar je worden opgestuurd is afhankelijk van de antwoorden die je hebt gegeven in de Gezondheidsverklaring. Het kan zijn dat er hulpformulieren zijn toegevoegd. Let goed op of die door de keuringsarts kunnen worden ingevuld. Als gevraagd wordt om een verklaring van je oogarts of neuroloog, moet je daar eerst een afspraak mee maken om die formulieren in te laten vullen. Als je medicijnen gebruikt moet je bij de apotheek of bij de huisarts een actueel medicatieoverzicht ophalen. Als je contactlenzen draagt moet je een recept van de opticien ophalen met de sterkte van je lenzen.

Wat neem je mee naar de keuringsarts?

Je moet uiteraard alle door het CBR toegezonden papieren meenemen. De persoonlijke gegevens kun je daarop thuis alvast invullen. Neem ookalle formulieren mee die door je specialist zijn ingevuld, het medicatieoverzicht, en de papieren van de opticien. Als je urine mee moet nemen kan dat in een containertje dat te koop bij de apotheek of bij een drogist. Dat hoeft geen ochtendurine te zijn. Neem ook je rijbewijs mee. Als je nog geen rijbewijs hebt moet je een andere identificatiebewijs hebben. De keuringsarts zal alle papieren met je doornemen en je keuren. Het resultaat van de keuring geeft hij zelf door aan het CBR.

De uitslag van de seniorenkeuring

Na een aantal weken ontvang je van het CBR de keuringsuitslag. Als je goedgekeurd bent krijg je een Verklaring van Geschiktheid. Die is een jaar geldig en is nodig om je rijbewijs bij de gemeente te verlengen. Neem behalve deze verklaring ook je oude rijbewijs, enkele pasfoto’s en geld voor het nieuwe rijbewijs mee naar de gemeente. Het kan ook zijn dat het CBR aanvullende informatie nodig heeft van de keuringsarts, of een extra keuring door een specialist vraagt. Soms wordt er een rijtest gevraagd in aanwezigheid van een deskundige.

Awesome Doctors for Medical and Health

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuм adipiscing elit

Dr. Julia Jameson

Dr. Julia Jameson

Pediatrist

Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montesmus.

Dr. Amy Adams

Dr. Amy Adams

Rehabilitation Therapy

Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montesmus.

Dr. Max Turner

Dr. Max Turner

Cardiologist

Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montesmus.

Book an Appointment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuм adipiscing elit